Kaj je coaching?

Vzemiva prispodobo iz športa. Nogometni trener uči igralce igrati nogomet: podajanje žoge, sprejem žoge, preigravanje ipd. Coach pa pomaga igralcem (ki že znajo igrati nogomet) poiskati v sebi rezerve, spopolniti svoje znanje in veščine ter uporabiti svoje nogometno znanje v ekipni igri.

Najkrajši odgovor na vprašanje o coachingu bi torej bil: coaching je “pomoč”.

S coachingom pomagam ljudem pri reševanju težav s katerimi se soočajo. John Whitmore, avtor knjige Coaching for Performance, pravi, da je coaching prebujanje potenciala. Ljudje imamo v sebi ogromno potenciala. Včasih se ga zavedamo, velikokrat pa ne. S coachingom v ljudeh prebujamo potencial, s katerim bodo kar najbolj izboljšali svojo uspešnost. S coachingom jih ne učimo, ampak jim pomagamo, da se sami učijo in rastejo. Ko dober coach opravi svoje delo, njegov klient reče: “Uspelo mi je!” Zato med coachingom:
  • raje sprašujem, kot razlagam
  • raje poslušam, kot govorim
  • raje vam prepuščam odločitve, kot bi odločal namesto vas.
Gre za način mišljenja, ne samo za veščino. Ključni načeli coachinga sta:
  • povečevanje zavedanja in
  • prevzemanje odgovornosti.
 

Kaj to pomeni za naju – vas in mene?

Pri delu in svojem življenju nasploh ste že veliko izkusili in doživeli. Pomagam vam lahko, da svoje izkušnje, svojo inteligenco in svojo domišljijo uporabite za reševanje težav, ki vas izzivajo.  

Kakšna je razlika med coachingom in svetovanjem?

Kaj vi mislite o tem? Če preberete zgornjo razlago coachinga in jo primerjate z procesom svetovanja, vam bo takoj jasno. Seveda me lahko vprašate za nasvet, vendar bo moj nasvet le ena od možnosti, ki so vam na voljo. Potem vam bom pomagal presoditi:
  • prednosti in slabosti mojega nasveta,
  • njegovo uporabnost za vas osebno in
  • možnost prilagoditve oziroma nadgradnje nasveta.
 

Kakšna je razlika med coachingom in treningom (usposabljanjem)?

Najprej vas vabim, da znova pomislite na prispodobo iz športa na vrhu te strani. V poslovnem svetu bi to pomenilo: izobraževalni trener usposablja zaposlene za opravljanja določenega dela; coach pa zaposlenim pomaga k samostojnosti, samoiniciativnosti in proaktivnosti pri reševanju težav. Vodja z ustreznim delegiranjem usposobi svojega sodelavca za prevzem nove naloge; s coachingom pa poskrbi, da bo sodelavec to nalogo opravljal zavzeto in odgovorno. Kaj pa bi bil podoben primer iz zasebnega življenja?  Recimo: svojega življenjskega sopotnika (ali otroka) lahko usposobite za pomoč v gospodinjstvu; s coachingom pa mu pomagate pri težavah z odnosom do tega dela.  

Za koga je primeren coaching?

Čeprav je coaching namenjen vsakemu človeku, je vseeno zaželjeno, da ima nekaj delovnih in življenjskih izkušenj. Sokrat je lahko z vprašanji pripeljal do uvida vsakega človeka. Samo dlje časa traja. Pošljite povpraševanje  

Želite več informacij?

Za takojšnji klic pritisnite: 041-621-689